2008. szeptember 15., hétfő

Paprikás krumplis pörkölt

Néha rámjön a főzés, mint már korábban is írtam.
Elég ritka pillanat az ilyen, aminek több oka is van, leginkább a lustasággal állnak kapcsolatban ezek a gátló tényezők. De ha egyszer elkap a vágy akkor nincs megállás.
Szombat délután az az ötletem támadt filmnézés közben hogy valami finomat kellene főzzek, valami húsos krumplis dolgot.
A dolog addig érlelődött bennem amíg elhatároztam kiugrok a spárba vásárolni, de azért előtte befejeztem a filmet. Végül összeszedtem magam és kimentem a Spárba, 17:05 kor már ott is voltam, így még láthattam az utolsó mozzanatait a 17:00-ás zárásnak.
Pillanatnyi megtorpanás és csüggedés lett úrrá rajtam, de ha én egyszer elhatározom hogy főzök akkor főzök.
Haha, nem fognak ki rajtam holmi zárórával, de mivel alapanyag kell, és mivel jó szakács jó anyaggal dolgozik, utamat az interspár felé vettem.
Be is vásároltam mindent amit kell, meg pár dolgot ami annyira nem is kell.
Az én főztömhez kellett:
3 fej szép vöröshagyma
1,5 kg nem nagyon szétfövős burgonya(spárban tudtam meg hogy a krumpli sem csak úgy krumpli aztán jólvan, hanem csoportokra van bontva, sütésre főzésre, és egyéb célokra)
80-90 dkg sovány hús( én sertés combot használtam, abból a megfontolásból hogy mivel nekem is a combom a legizmosabb, talán a sertésnek sem kövér ott, ha eleget jön megy)
20 dkg mangalica zsír( mangalica mert az egészséges, zsír mert az jobb mint az olaj és finomabb is, és mivel 30 dkgs dobozban árulják még zsiroskenyérnek is marad)
2 db pörköltszaft kocka(kell mert ebben sokféle füszer van amit külön neméri meg megvenni, egy dobozban 6 van, de csak 2 kell , mert a fűszerek nagy részét mégiscsak jobb ha az ember maga rakja bele)
Piros arany krém édes, ízlés szerint menet közben kiderül de kb 1/3 kis tubus
Piros őrölt paprika,só, borsó
Én a hozzávalókat előre előkészítettem, hogy mindent a megfelelő időben tudjak majd belerakni az ételbe.
Krumplit meghámoztam felkockáztam, vízbe raktam hogy ne barnuljon, hússal megküzdöttem(jobb kést kellene szerezni) felkockáztam, azt a kis zsírt levágtam róla, hagymát apróra aprítottam, megsirattam.
Egy nagy edényben a zsírt felolvasztottam, majd a hagymát előbb átlátszóra sütöttem, végén picit megpirítottam.
Húst beleraktam, mikor már fehérre sült elkezdtem megfűszerezni, só, vízben feloldott kockák, bors, pirosarany, paprika, szépen elkevergetve.Kis vizet is adtam hozzá hogy a fűszerek oldódjanak jobban. Mikor a hús már majdnem puha volt hozzáadtam a krumplit, és annyi vizet hogy ne legyen nagyon leves, de a krumpli se maradjon szárazon.
További főzés után kóstolgatás mellett még adtam hozzá fűszereket, a megfelelő íz eléréséig.
Készre főztem, és ropogós kenyérrel fogyasztottam.
Nekem nagyon ízlett, érdemes volt azt a bevásárlással együtt röpke 4 órát rászánni.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Spot on with this write-up, I truly believe this website needs far more attention.
I'll probably be returning to read through more, thanks for the info!

Here is my web blog: anxiety disorder panic